EIA 2021 Subsidie op Ledverlichting en lichtmanagement

Geplaatst: 07-02-2021

 

 

SUBSIDIE OP LED-VERLICHTING EN LICHTMANAGEMENT

Om de overstap op energiezuinige systemen aan te moedigen, werkt de Rijksoverheid al lange tijd met subsidies. Hieronder een korte overzicht van de beschikbare subsidies.

EIA 2021

De meest bekende subsidie is de Energie Investerings Aftrek (EIA). Voor 2021 zijn hier echter belangrijke wijzigingen doorgevoerd met betrekking tot de specificaties van LED-verlichtingssystemen. Deze zijn sterk aangescherpt om slecht presterende LED-producten (lage levensduur) een halt toe te roepen. De TBL- Ledlighting  armaturen voldoen aan de EIA-criteria. Het budget voor de Energie-investeringsaftrek (EIA) in 2021 bedraagt € 149 miljoen en is net als vorig jaar enkel van toepassing bij renovaties van bestaande gebouwen. investeringsaftrek 2021 is net als in 2020 45%. Het netto fiscale subsidievoordeel bij 25% vennootschapsbelasting bedraagt hierbij 11,25%. De nieuwe EIA-criteria leest u verderop deze pagina.

MIA

Investeringen die in aanmerking komen voor de Milieu Investeringsaftrek (MIA) genieten van een fiscaal voordeel tussen de (20% VpB * 13,5% MIA =) 2,7% en (52% IB * 36% MIA) 18,7%

VAMIL

Investeringen die in aanmerking komen voor Willekeurige afschrijving milieu-investeringen (Vamil) mogen voor 75% van de investering willekeurig worden afgeschreven. Het betreft de volgende typen verlichting.

DE EIA-CRITERIA (ENERGIELIJST 2021)

 

LED-verlichtingssysteem 

Het aangeschafte systeem dient te bestaan uit een armatuur met een geïntegreerde, niet uitwisselbare LED-lichtbron, die voldoet aan de levensduurcriteria L₉₀B₅₀ of hoger. De opgegeven criteria gelden bij 50.000 uur en tq=25 °C en dienen gemeten te zijn conform LM-80 protocol, TM21 en NEN-EN-IEC 62722-2-1:2016 of gelijkwaardige normen/protocollen.

 

Het maximum investeringsbedrag dat voor EIA in aanmerking komt bedraagt € 1.000 per armatuur( ≥L₉₀). Uitwisselbare LED-lichtbronnen, zoals LED-buizen, zijn uitgesloten voor Energie-investeringsaftrek. 

Een kleine rekensom leert: 100.000 uur (L80 B50) staat gelijk aan 50.000 uur (L90 B50). Daarmee komen veel verlichtingsarmaturen van TBL- Ledlighting,  ruimschoots in aanmerking voor de EIA subsidie 2021. Zelf uitrekenen of een armatuur voldoet aan de L90 criteria? Gebruik onze levensduurcalculator.

Besparingssysteem voor verlichting


Bestemd voor het verminderen van het energiegebruik van verlichting in of bij bestaande bedrijfsgebouwen door het toepassen van een regelinstallatie voor het schakelen, afhankelijk van de daglichtintensiteit of automatische aan- of afwezigheidsdetectie, en bestaande uit:

 

  1. Externe licht- of bewegingssensoren (niet in een verlichtingsarmatuur geïntegreerd), schakel- of regeleenheid, (eventueel) dimregeling. 
    Het maximum investeringsbedrag dat in aanmerking komt voor de EIA bedraagt € 150 per externe licht- of bewegingssensor.
  2. Lichtbesturingscomponenten geïntegreerd in een verlichtingsarmatuur met (draadloze) communicatie voor het besturen van de LED-driver én (draadloze) licht- en bewegingssensoren, (eventueel) koppeling naar gebouwbeheersysteem. 
    Het maximum investeringsbedrag dat in aanmerking komt voor de EIA bedraagt € 50 per in een verlichtingsarmatuur geïntegreerd lichtbesturingscomponent.

 

Uiteraard leent ons uitgebreide productenpakket zich ideaal voor deze subsidie. Naast het feit dat u hiermee dus aanvullend bespaard op uw energiekosten, heeft dit ook een interessant fiscaal voordeel:

 

Neem contact op met ons verlichting experts zodat wij u kunnen voorzien van de juiste informatie en mogelijkheden.

 

« Nieuws overzicht