Zoeken
Winkelmandje
Categorieën

Ledverlichting voor het klaslokaal

Hoe kies ik de juiste verlichting voor een klaslokaal?
TBL Ledverlichting voor in het klaslokaal, ontdek de stappen voor het best verlichte klaslokaal

Een klaslokaal moet een ruimte zijn die optimaal verlicht is voor een goede leeromgeving. Tevens  speelt de ledverlichting in een klaslokaal een cruciale rol bij het creëren van een comfortabele sfeer waarin leerlingen en studenten gemakkelijk kunnen lezen, schrijven, luisteren en leren.

Op deze pagina ontdekt u in 6 duidelijke stappen wat de juiste ledverlichting voor het klaslokaal is.

1. Balans tussen natuurlijk- en kunstmatig licht in het klaslokaal

Ideaal gezien moet de verlichting in een klaslokaal een goede balans hebben tussen natuurlijk en kunstmatig licht. Natuurlijk licht, afkomstig van buiten, biedt een gevoel van verbondenheid met de buitenwereld en kan de alertheid en concentratie van studenten bevorderen. Daarom is het wenselijk om grote ramen te hebben die voldoende daglicht binnenlaten. Bij te fel zonlicht kan dan gekozen worden om gordijnen of zonneschermen te gebruiken.

2. Welke lichtsterkte is er nodig in een klaslokaal?

De lichtsterkte in een klaslokaal moet voldoende zijn om een comfortabele leesomgeving te bieden zonder snel vermoeide ogen te krijgen. Een lichtsterkte-niveau tussen de 300-500 lux wordt over het algemeen aanbevolen.

3. Wat doet de kleur van het licht in een klaslokaal?

De lichtkleur (kleurtemperatuur van het licht) kan de sfeer in het klaslokaal beïnvloeden. Koelere kleurtemperaturen (ongeveer 4000-6500 Kelvin) kunnen de alertheid verhogen, terwijl warmere kleurtemperaturen (ongeveer 2700-3500 Kelvin) een ontspannen sfeer kunnen creëren. Een neutrale kleurtemperatuur (ongeveer 3000-4000 Kelvin) wordt vaak als ideaal beschouwd.

4. Lichtspreiding of licht-gelijkmatigheid in een klaslokaal

Het is belangrijk dat de verlichting gelijkmatig wordt verdeeld in het hele klaslokaal, zodat er geen donkere of fel verlichte gebieden zijn die de concentratie van studenten en leerlingen kunnen verstoren.

5. Directe verblinding zoveel mogelijk reduceren

Het vermindering van verblinding en schittering is een belangrijk aspect voor de verlichting in een klaslokaal. De verlichtingsarmaturen moeten zo worden geplaatst dat ze directe verblinding voorkomen en schittering op oppervlakken, zoals bureaus en whiteboards, verminderen. Diffusers en lamellen kunnen worden gebruikt om het licht te verzachten en te richten.

6. Dimbare ledverlichting is handig voor in de klas

Een verlichtingssysteem met de mogelijkheid om de lichtsterkte aan te passen, zoals dimbare verlichting, is handig zijn om de verlichtingsbehoeften aan te passen aan verschillende activiteiten in het klaslokaal, zoals presentaties, groepswerk of individueel lezen.

Voor een goed verlicht klaslokaal en de balans tussen prijs en kwaliteit adviseren wij u graag. Neem contact op via ons telefoonnummer 0180 729900 of via mail.

Naar alle led armaturen